Popüler Yayınlar

15 Aralık 2012 Cumartesi

2013 Ekonomi Öngörüleri


2013 Ekonomisini Siyasi Kararlar Doğrudan Etkileyecek.

Ekonomik gücün batıdan doğuya geçtiği değil, batı ile doğu arasında dengeye oturmaya çalıştığı yıllardan geçiyoruz. ABD ve AB’nin son 5 yılda yaşadığı ekonomik krizin çok ders verici olduğunu düşünüyorum. Bir zamanlar dünya üretiminin%80’ini tüketen %20’lik batı, şimdi dünya refahını doğulu ülkeler (ve gelişmekte olan ülkeler) ile paylaşmanın hazımsızlığını yaşıyor. Ama alışacaklar. Ekonomilerini de buna alıştıracaklar. Çünkü bu yeni ekonomik konjonktür de arz-talep dengesinden doğdu. ABD ve AB, dünyada ekonomik arka bahçeler ve suni bunalımlar yaratarak sürdürülebilir refah sağlayamayacaklarını gördü. Ortadoğu ve kuzey Afrika’daki ayak oyunlarının eskisi gibi ekonomik bir getiri sağlamadığı da anlaşıldı. Batının, doğunun yükselmesine karşı centilmence mücadele vermekten başka şansı yok.

Türkiye de, doğunun kıymetini anlamış durumda, Batıya bağımlı olan ihracatımız nihayet doğuya hak ettiği değeri vererek denge tutturmayı başardı. İş dünyamızın ihracat turları da, ihracat tırları da artık daha çok doğuya doğru akıyor.

Dünya ekonomisi 2013 yılında 2012 yılından daha başarılı bir yıl geçirecektir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kriz yıllarına çare olarak aldıkları önlemlerin ve yaptıkları frenlerin meyveleri 2013 yılında toplanacaktır.

AB, aldığı sıkı önlemlerde ve destek politikalarıyla 2013 yılında krizini bir nebze daha azaltacak ve %2’nin üzerinde bir büyüme yaşayacaktır.

Obama, ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik durgunluğu İran veya Suriye’ye saldırarak atlatamayacağını biliyor, ama böyle düşünmeyen Cumhuriyetçi iş adamlarını oyalamak için İran ve Suriye’yi köşeye sıkıştırmaya devam edecektir. Uzun süredir durgunluk yaşayan ABD’nin 2012 yılından daha iyi bir yıl geçireceği muhakkak.

Türkiye (ve başbakanımız) ABD’nin iç oyunlarının farkına varmaz ve kraldan daha çok kralcı olursa Suriye gerginliği yüzünden 2012 yılında %3’lerde kalan büyüme oranını 2013 yılında mumla arayabilir.

Her yıl dev büyüme hamleleri yapmasına alışık olduğumuz Çin son 2 yıldır mütevazi büyüme rakamları açıklamıştı. 2013 onlar için de 2012’den daha iyi olacaktır.   

2013 yılı Türkiye'sine dair ekonomik tahminlerim 2 farklı senaryoya göre değişkenlik arz ediyor: Sakin Türkiye, Gergin Türkiye. Tabii Türkiye’nin 2013’te sakin mi gergin mi olacağını hükümet belirleyecek. Suriye’ye müdahale eden, Kürt sorununda çıkmaza saplanan, demokrasiden sapan bir hükümet Gergin bir ortam oluşturacaktır. Ekonomisine ve halka hizmete odaklanmış, büyüklük kompleksinden arınmış, toplumsal uzlaşmaya inanmış bir hükümet ise Sakin bir ortam oluşturacaktır. Ekonomi de bu gerginlik veya sakinliğe göre performans gösterecektir.

Sakin Türkiye’nin hükümete çok başarılı bir yıl yaşatacağına, büyümede %8, enflasyonda %4, işsizlikte %7, dolarda 1,7 TL gibi bir performansa ulaşmamızı sağlayacağına inanıyorum.

Gergin Türkiye’nin ise eksi büyüme göstereceğini, enflasyonu %15’in, işsizliği %13’ün, doları da 3 TL’nin üzerine taşıyacağını düşünüyorum.  (İnşallah bu senaryo gerçekleşmez ama, başbakanın hal ve gidişatından dolayı korkarım bu senaryonun gerçekleşme ihtimali var)

Sanırım Türkiye sakinlikle gerginlik arasında giderek ilerlemeye devam edecek. Büyümede %3, enflasyonda %7,5, işsizlikte %9, dolarda 2 TL gibi bir performans ile 2013’ü kapatacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder